Dato: 13-08-2019 Emne: Planter

Grenbrud på grund af olden

Spørgsmål

Vi oplever fortsat et usædvanligt stort antal store grenbrud, især på bøg. I en af vores parker kan man flere steder se grene i 'lårtykkelse' der ligger på skovbunden.

Affalden bøgegren i park

Det lyder logisk, at det er en konsekvens af sidste års tørke, men vil det 'rette sig' ? Eller er det mon en virkelighed, vi skal vænne os til de kommende år efter sidste sommers tørke (og dette forårs ditto)?

Svar

Man kan godt sige, at tørken og varmen i 2018 er indirekte ansvarlig for en større risiko for grenbrud i 2019. Det har nemlig medført en usædvanlig kraftig blomstring hos de fleste træarter i 2019, ikke mindst bøg. De mange frugter giver en forøget vægt på grenene, og hvis de i forvejen er lange og tunge, kan den samlede vægt overstige styrken i grenen. Specielt hvis der kommer kraftig regn og blæst, eller endda skybrud, vil der være høj risiko for pludselige grenbrud. En anden faktor kan være, at tørkeramte grene måske er mindre spændstige i veddet end normalt.

Skovbøg med affalden gren

Stor gren med bog

Mange bog (bøgefrugter)

Der er ikke så meget, man kan gøre ved det, for det er svært at forudsige, hvilke grene der falder ned. Hvis særligt lange grene med mange frugter hænger ud over veje eller stier med megen færdsel, kan man overveje at tage vægt af dem, Husk at man ikke må kappe tykke gene af inde ved stammen, da det giver risiko for angreb af vednedbrydende svampe.