Dato: 19-09-2017 Emne: Svampe

Rodsvamp i tredelt bøg

Spørgsmål

KronesymptomerJeg har vedlagt en række billeder af vores meget store bøgetræ, som for et par år siden begyndte at miste blade og ikke springe ud, som det plejede. De sidste par år er der ligeledes vokset store svampe ved roden, og jeg er naturligvis nervøs for at træet er ved at gå til og eventuelt vælte ned i naboernes hus. Frugtlegemerne sad kun på jorden og ikke på træet. Nogen af dem (de store) var ca. 1 meter væk fra træet.

Træet er et vartegn i byen og på vores vej, og vi vil meget gerne beholde det - hvis der er nogen mulighed for at 'helbrede' det. Det er mit indtryk, at vores træ er inddelt i tre forskellige træer - men samlet i bunden af træet. Hvis det er til fare, går jeg ud fra, at alle tre deltræer skal væk og det ikke nytter at fælde den ene stamme, hvor kronen er svag. 2/3 af træet ser upåvirket ud men det er måske blot et spørgsmål om tid?

Meripilus giganteus frugtlegeme

Svar

Svampe ved foden af bøgenJeg må desværre bedrøve jer med, at der er tale om kæmpeporesvamp (Meripilus giganteus), som er en alvorlig nedbryder af bøgetræers rødder. Tilstedeværelse af frugtlegemer samtidig med kronesymptomer er fældningsgrund, da træet kan vælte inden for få år.

I bør få det fældet / topkappet af et professionelt træfældningsfirma, som har erfaring med at fælde svampeangrebne træer. Se nedenfor om bevaring til biodiversitet.

Vær opmærksom på, at stubbene sagtens kan se helt friske ud i veddet, når træet bliver fældet. Svampen spiser nemlig rødderne først og går derefter i gang med stammen. Vi plejer at sige, at hvis man kan se råd i stammen ved angreb af kæmpeporesvamp, er man kommet 'for sent' med at fælde.

Tredelt stamme ved basisDet er ganske sandsynligt, at der er tale om tre træer, som er vokset sammen for neden. Men man kan ikke bare fjerne et af dem uden at destabilisere de to andre. Placering af svampen gør ikke den helt store forskel, andet end at det er knap så akut og farligt for træfælderen, når der ikke er frugtlegemer helt henne ved stammen. Træet skal stadig væk, fordi der både er kronesymptomer og frugtlegemer.

Biodiversitet og flagermus

Hul ind i stammen er mulig bolig for dyr.Hvis I vil fremme biodiversiteten i området, er det en god ide at efterlade de nederste 1-2 meter af stammerne stående på stedet. Det udgør ingen risiko for omgivelserne, og I kan sagtens plante et nyt træ i nærheden uden smittefare. Især hulheden i den ene stamme udgør en vigtig habitat, som bør bevares.

Hvis der kan bo flagermus i den hule stamme, må den del af træet ikke fjernes, da det er ulovligt at ødelægge habitater for flagermus. Men I kan godt tage toppen af stammen, bare I ikke skærer så dybt ned, at hulheden blotlægges.

Hvis I finder ud af, at der rent faktisk bor flagermus i træet, kræver fældning / topkapning en tilladelse fra Naturstyrelsen, og arbejdet skal gøres inden 1. november, hvor flagermusene går i vinterhi. Læs mere på Naturstyrelsens hjemmeside.