Dato: 11-11-2020 Emne: Insekter

Skjoldlus på prydplanter

Spørgsmål

Vi har flere prydplanter, som er voldsomt angrebet af nogle store skjoldlus (bl.a. magnolie og klatrehortensia). Hvordan kan det bekæmpes ? Er det mekanisk bekæmpelse, altså skrabe skjoldlusene af eller klippe de angrebne grene bort?

Hvide skjoldlus på undersiden af blade

Hortensiaen er nemlig tydeligt mærket af angrebet, hvor mange blade er døde. Ved siden af den står en lignende hortensia, som ikke er angrebet og har (havde) masser flotte blade. Det er måske stress hos planten, der åbner op for angreb?

Svar

På i hvert fald nogle af billederne optræder Pulvinaria floccifera. Det er en introduceret skjoldlusart, som har et bredt værtspektrum. Den går bl.a. på kristtorn, hvor den kan gøre angrebne partier grimme og usælgelige i produktion til dekorationer. Skjoldlusen går også på Camelia, rhododendron og mange andre stedesegrønne planter. På engelsk kaldes den for cushion scale eller camellia cottony scale, hvilket hentyder til det dunede udseende af skjoldlusen. På dansk bruges ofte navnet Camelia-skjoldlus, men det er egentlig ikke særligt dækkende pga. de mange værtplanter.

Nærbillede af de hvide skjoldlus
Caption

Små tætheder bekæmpes ikke, men større tætheder kan bekæmpes mekanisk (fjernelse af angrebne blade og grene). Eller bekæmpes kemisk på det tidspunkt, hvor der er små larver – dvs. oftest tidligt i juli – med et pyrethroid. Der er ikke mange lovlige midler til havebrug, men Insektfri ”Spruzit N Koncentrat” er vist stadig lovligt. Naturligt bekæmpes denne type af skjoldlus af mariehøns. Så det er vigtigt at undgå at bekæmpe med kemiske midler, hvis der ser ud til at være gang i mariehøns larver og voksne.

Skjoldlus på kviste

Det er svært at sige, hvorfor den ene plante er angrebet og den anden går fri. Men det er typisk små forskelle i lokale forhold. Måske står den angrebne plante mere beskyttet og lunt, så forholdene er bedre for skjoldlusene.

Det engelske haveselskab RHS har en fin beskrivelse af arten, som kan være nyttig at læse.