Dato: 21-09-2007 Emne: Insekter

Ædelgranlus i nordmannsgran

Spørgsmål

Hvordan bekæmpes ædelgranlus i nordmannsgran?

Svar

Bekæmpelsesmidlerne mod lus er kontaktmidler, der skal ramme bladlusene direkte; typisk under de nyklækkede larvers vandring fra den gamle skudakse, ud på det nye skud, hvor de sætter sugesnablen ind i enten skudaksen eller de nye nåle. Lusemidlerne (pyrethroider) har ikke effekt på æggene, men rammer udelukkende moderlus og nyklækkede larver. Derfor må de larver, som bliver klækket et stykke tid efter sprøjtningen, antages at have forholdsvis fri adgang til de nye skud.

Ser man tilbage, var maj måned 2007 meget tør med begrænset nedbør til at vaske lusene af træerne og dermed reducere antallet. Selv om det ikke regnede, vil de fleste alligevel sikkert huske maj som kold på grund af blæsten, og de lave temperaturer kan have betydet, at lusens æg er blevet klækket over en meget langstrakt periode. Det kan være årsagen til, at man et stykke tid efter sprøjtningen igen har fundet levende lus, fordi lusene har overlevet sprøjtningen i ægstadiet, men efterfølgende har udviklet sig og er kravlet ud på det nye skud.

Systematiske opgørelser viser, at der allerede fra sidst i april var en meget kraftig opformering af lusene. Senere på sæsonen bevirkede især det ustadige vejr, at tætheden af ædelgranlus gik væsentligt tilbage.

Særligt ved lusesprøjtning efter udspring er det vigtigt med en stor vandmængde, så træet bliver "gennemfugtet", og sprøjtevæsken kommer i kontakt med lusene – især ved sene sprøjtninger, hvor lusene er forholdsvis stationære.