Mariehøns 2024
Spørgsmål
Hvorfor var der så mange mariehøns i haven i weekenden? Er det allerede sæson for de store horder af mariehøns, vi nogle år oplever i slutningen af juli langs strandene?
Opfølgende spørgsmål: Skal vi så forvente mange mariehøns i år i slutningen af juli eller begyndelsen af august?
Svar
Mariehøns i starten af juni
Nej, den syvplettede mariehøne, som er den art, det drejer sig om, har kun én generation om året herhjemme. Det er de voksne biller, der overvintrer. Når det i år ser ud til, at der er større tætheder af den art end sædvanligt, må det derfor skyldes, at overvintringsforholdene har været gunstige for mariehønsene.
De voksne biller hos syv-plettet mariehøne kan flyve, så længe temperaturen er over 16-17 grader. Den er stadig aktiv og kan gå omkring og søge føde ved lavere temperaturer. Først ved omkring 4 grader og derunder går billerne i en vinterdvale. I lange perioder har vinteren 2023-24 været stabil med temperaturer under dette. Det er fint for insekternes overlevelse under vinteren, for så holder deres stofskifte sig i ro. Derfor tærer de ikke så meget på de fedtreserver, der sikrer overlevelse i perioder, hvor stofskiftet er bliver aktivt, men hvor det kan være svært for billerne at skaffe sig føde, da der ikke er mange byttedyr at opsøge under vinteren. Vekslende frost og tø vil resultere i større vinterdødelighed end lange perioder med hård frost. Så mon ikke dét er årsagen til de mange voksne mariehøns, vi ser nu.
Mariehøns senere på sommeren
Nej der kommer ikke nødvendigvis mange mariehøns senere. Lige nu (juni) sker der parring og æglægning. Den store flyveaktivitet handler om, at hunnerne søger efter kolonier af bladlus i vækst, hvor de kan lægge deres æg i forvisning om, at der vil være føde for larverne, når æggene klækker.
Vejrforholdene i løbet af juni vil være afgørende for det videre forløb. Hvis det sætter ind med ustadigt vejr – med regn, rusk (vind) og lavere temperaturer – vil det være i stand til at reducere både tætheden af bladlus og tætheden af larver af mariehøns. Hvis det derimod fortsætter med stabilt og varmt højtryks-vejr, vil det fremme udvikling og overlevelse af såvel bladlus som larver af mariehøns.
Overlevelsen af mariehøns vil typisk være begrænset af tætheden af føde – dvs. bladlus. Der kender jeg ikke den specifikke og aktuelle situation i de store arealdækkende afgrøder – især kornafgrøderne. Når haver tæt på agerland oplever store tætheder af mariehøns, kunne det måske indikere, at der af en eller anden grund er lavt niveau af byttedyr andre steder.
Under alle omstændigheder kan der være grund til at minde om at gøre eventuel påtænkt bekæmpelse af bladlus i økonomisk værdifulde afgrøder, som fx juletræer, behovsbestemt – dvs. se efter om der overhovedet er tætheder af bladlus, der gør en indsats lønsom. I hvert fald ser det ud til at den naturlige regulering er i topform i dette forår.