Dato: 18-08-2012 Emne: Svampe

Døde kviste

Spørgsmål

Døde sideskud på nordmannsgran

Døde sideskud på nordmannsgran

Jeg har et område i mine nordmanns-gran juletræer, hvor der er opstået et nyt skadesbillede. Sidste års skud begyndte at dø omkring skudbrydning. Det kan være hele skuddet men ofte også kun den yderste del af skuddene. Lige omkring hvor skuddet dør, er der et mindre sår med lidt harpiks, og skuddet er indsnævret.

I en anden kultur jeg har, observerede jeg i august 2011, at en del topskud var skadet (sår og harpiksudtræk), og skuddene krummede let. Langt de fleste af de toppe, der var beskadigede, har vokset OK i år, dog med nedsat topskudsvækst.

I år (2012) har jeg været opmærksom på at finde ud af hvad den skade skyldes og hvornår den sker. I juli ser jeg toppe, hvor der løber harpiks fra små 1 cm lange sår typisk 5-15 cm under topknop. Såret er helt frisk grønt, og det ligner man har brækket en internodie knop af eller ridset med en negl. Jeg kan ikke se nogen skadedyr.

Jeg sender nogle fotos af skaderne fra i år og håber, I har et bud på årsagen.

Svar

Sideskud med harpiksflåd fra skade
Sideskud med harpiksflåd fra skade

Der optræder to typer af skuddød på nordmannsgran, som skyldes parasitiske svampe. Herudover kan der selvfølgelig også være andre årsager, men hvis barken ikke er begnavet, og der er harpiksflåd, er det ofte en god indikation på svampeangreb.

Den ene skade er beskrevet i et Videnblad fra 2009, samt en artikel i Nåledrys (nr 68). Svampen benævnes her Sclerophoma sp. Efterfølgende har Venche Talgø fra Bioforsk i Norge påvist, at denne svamp er identisk med Sydowia polyspora også kendt som Kabatina abietis. Dvs. den svamp som man kan finde på nåle, der har CSNN eller ’røde nåle på NGR / NOB’ - se rådgiversvar om dette.

Den anden mulige årsag er den nye Neonectria art, som Venche Talgø har fundet på en række Abies arter. Svampen er beskrevet i et Videnblad fra 2011, samt en artikel i Nåledrys (nr 78). Især concolor og lasiocarpa er modtagelige, men der er også observeret udbredte skader på nordmannsgran og nobilis. Det danske navn for sygdommen er ædelgrankræft.

Forveksling

Det er vigtigt ikke at forveksle de to typer svampeskader, og man kan se forskel på dem ud fra nedenstående kendetegn. Begge svampe kan formentlig forekomme i samme kultur.

Et dødt, hængede topskud
Et dødt, hængede topskud kan have mange årsager, herunder svampeangreb.
Døde sideskud i toppen af juletræ
Døde sideskud i toppen af juletræ kan skyldes svampeangreb.
Typisk krumt topskud i sensommeren
Typisk krumt topskud i sensommeren, som følge af Sclerophoma / Sydowa skuddød
Frugtlegemer af Sclerophoma sp. på dødt nordmannsgranskud.
Frugtlegemer af Sclerophoma sp. på dødt nordmannsgranskud.

Sclerophoma skuddød som følge af Sydowia polyspora ses oftest på de øverste grenkranse, et-årige sideskud på stammen eller endda på topskuddet. Skuddene får harpiksudtræk, bliver indskrumpne og krummer. Det sidste gælder især topskuddet, som ofte angribes ensidigt. Skaden opdages ofte i sensommeren samme år, som de døde skud optræder. Hvis der kommer frugtlegemer af svampen, er det sorte kugler. Der er ikke nødvendigvis røde nåle skader i kulturen samtidig med denne skudskade.

Døde skud angrebet af Neonectria barkkræftsvamp
Døde skud bliver tydelige ved udspring.


Endeskud fra 2011 dræbt af Neonectria, som også er vokset lidt ind i 2010 skud. Skade set ved skudbrydning 2012.
Typisk dør både endeskud og de to sideskud.


Typisk tegn på Neonectria angreb på undersiden af gren i form af harpiksflåd og dræbt bark
Død bark og harpiskflåd på undersiden af grene er typisk.
Neonectria er kendetegnet ved røde frugtlegemer.
Neonectria er kendetegnet ved røde frugtlegemer på død bark.

Neonectria skuddød eller ædelgrankræft optræder hos nordmannsgran ofte på de nedre grene eller andre steder, hvor træerne er tætte. Harpiksudtræk er næsten altid på undersiden af skud, som ikke krummer men er normalt udviklede. Skaden opdages ofte om foråret året efter smitte, dvs. i 2012 hvis angrebet er sket i 2011. Det døde område kan omfatte både endeskuddet og den yderste del af det et år ældre skud. Hvis der kommer frugtlegemer af svampen, er det røde kugler. Ved angeb af Neonectria, kan man ofte finde kræftsår med tydeligt harpiksflåd længere inde på den angrebne gren, f.eks. helt inde ved stammen.

Bekæmpelse

Bekæmpelse er vanskeligt for begge svampearter. Ved Neonectria angreb kommer smitten ofte fra ældre træer i nærheden, f.eks. gamle concolor eller nobilis. Man kan overveje at nedbringe risikoen ved at fjerne dem, samt klippe syge grene af. Materiale må ikke efterlades på arealet men bortskaffes eller brændes.

Hvis det lykkes at finde et fungicid, som kan forebygge angreb af Sydowia (dvs røde nåle) ville dette også være virksomt mod Sclerophoma skuddød som følge af denne svamp. Her kræves dog yderligere forskning og forsøg.