Udeskole i Danmark

Skov & Landskab har indledt en større forskningsindsats for bl.a. at belyse planlæggere og forvalteres rolle i forbindelse med udeskole. Foto: Malene Bendix
Antallet af udeskoler er stigende i Danmark. I udeskole får eleverne mulighed for at afprøve teorier og færdigheder, som de har lært, udendørs. De kan altså omsætte teori til praksis, men også praksis til teori, hvis de fx undersøger de ting, de finder i naturen nærmere i klasselokalet. En kombination af forskning om udeskole og skovbørnehaver viser, at effekterne af udeundervisning bl.a. er, at børnene bliver gladere, sundere, får en bedre motorik og en øget koncentrationsevne.
Planlæggere og forvalteres rolle
Forvaltere og planlæggere har i lighed med skolelærere også fået øje på natur og grønne områders potentiale som undervisnings- og læringsmiljø.
Denne øgede fokus og øgede bevidsthed om naturen og grønne områders betydning har bl.a. resulteret i Odense Deklarationen fra 2005, hvor forvaltere, friluftsorganisationer og forskere fra Norden har opstillet en række erklæringer om grønne områder i byerne. Herunder bl.a. at »skoler bør opmuntres til, og støttes i at skabe mulighed for udeundervisning« samt »institutioner for såvel børn som ældre bør inddrage byens grønne områder, herunder fokusere på friluftsliv og naturaktiviteter i deres hverdag, hvilket også omfatter oplevelser både i nærmiljøet, i skove og i større naturområder«.
I samarbejde med Institut for Idræt, Københavns Universitet, Friluftsrådet og N. Zahles Seminarium har Skov & Landskab indledt en større forskningsindsats for bl.a. at belyse planlæggere og forvalteres rolle i forbindelse med udeskole.
Udeskole betyder udeskole
Udeskole er mere end en ugentlig skovtur. Udeskole betyder, at man integrerer undervisningen ude og inde. Formålet er, at eleverne kan afprøve den teori og de færdigheder, som de lærer indendørs, udenfor. Og det gælder alle fag, ikke kun biologi eller natur og teknik. Fagene kan inddrages enkeltvis eller tværfagligt. Udeskole giver blandt andet lærerne mulighed for at differentiere undervisningen og inddrage flere læringsformer, så undervisningen når flere af eleverne (se faktaboksen).
10 gode grunde til udeskole 1. Bedre faglighed |
Naturklasse eller udeskole?
I Danmark bruger man begreberne naturklasse og udeskole i flæng. Fænomenet udeskole stammer fra Norge, mens begrebet naturklasse er dansk. Forskellen på de to begreber er, at naturklasseundervisning kun tager udgangspunkt i naturen og bruger den som pædagogisk rum, mens udeskole kan foregå i både natur- og kulturmiljøer. Groft sagt betyder det, at naturklasseundervisning kun kan lade sig gøre, hvor der er natur eller skov inden for en fornuftig afstand af skolen gående, på cykel eller via offentlige transportmidler. Udeskole kan man derimod godt foregå i en by, i en park, på en virksomhed eller hos kulturelle institutioner som f.eks. museer.
To klasseværelser
Udeskole kræver to klasseværelser – et indendørs og et udendørs. Indendørs skal eleverne fx kunne samle deres fund, lave spiringsforsøg og finde svar på de spørgsmål, der ikke lige lod sig besvare ude i skoven. Det kan være en fordel, hvis udeundervisningen begynder fra samme udgangspunkt hver gang. Det kan fx være, at man har en lejrplads, der fungerer som det grønne klasseværelse. Der er flere fordele ved at have en fast lejrplads. For det første er det muligt for elever og lærere at følge naturens forandring med årets gang. For det andet kan man indøve faste rutiner, når man kommer ud på pladsen, som gør det nemmere at komme i gang med dagens opgaver. For det tredje er det en fordel at vide, hvilke materialer der er til rådighed, når man kommer ud.
Målgruppen for udeskole
Målgruppen for udeskole er skolebørn i alle aldre – dog primært i indskolingen. En undersøgelse i Nordnorge viser, at udbredelsen af udeskole afhænger af den enkelte lærer. Lærerpersonligheden betyder mere end skoletype eller skolestørrelse og mange forskellige skoletyper arbejder med udskole. Her beskrives også en markant nedgang i udeskole fra indskoling til mellemtrinnet i Norge og en endnu tydeligere ved overgangen til udskolingen.
Et område i udvikling
I forbindelse med et ph.d.-projekt ved Skov & Landskab om udeskole er det undersøgt, hvor mange skoler, der praktiserer udeskole i Danmark. I den forbindelse defineres udeskole som en skole, hvor minimum én klasse undervises ude minimum en halv dag hver anden uge. Ud over at vise, at antallet af udeskoler er øget med mere end 250 skoler på fire år, meldte 150 skoleledere, at de planlægger at starte udeskole inden for de næste tre år. Dermed antydes det, at udeskole er et af de hurtigst voksende undervisningskoncepter i Danmark.
Videnblad nr.: 12.00-08
Forfattere: Peter Bentsen og Maja Johansen
Login
Videnblad 12.00-08
Hent videnbladet som pdf (234 KB)
Forfattere

Peter Bentsen

Maja Johansen