Dato: 06-01-2022 | Videnblad nr. 2022-1 Emne: Rådgiversvar

Rådgiversvar: Fluesvampe på legeplads

Spørgsmål

På en daginstitution i kommunen blev der sidste sommer set mange svampe på legepladsen. Der er både et egetræ og et bøgetræ, samt en bøgehæk, og der er meget skygge og mere mos end græs. Blandt svampene var der efter sigende også grøn fluesvamp flere steder i området, men jeg har desværre ikke billeder af svampene. Området blev spærret af midlertidigt, men vi vil gerne vide, hvad vi skal gøre fremover.

Legeplads med træer
Legeplads i institution, hvor der blev observeret svampe i sensommeren, herunder måske grøn fluesvamp.

Svar

Frugtlegemer af grøn fluesvamp i skov
Frugtlegemer af grøn fluesvamp i skov i slutningen af august 2021. Foto C. Havn.

Vejret i sensommeren 2021 var glimrende for mange svampe, da det var både lunt og regnfuldt. Jeg fik også en henvendelse dengang fra en børneinstitution, der hver morgen måtte samle grøn fluesvamp fra legepladsen, som var omgivet eg egetræer. Personalet fandt dog også andre helt uskadelige svampe. Det er vigtigt, at man får bestemt svampearten korrekt, så man hverken bekymrer sig unødigt eller overser problemet, hvis der faktisk er giftige svampe på institutionens område.

Det er vigtigt at slå fast, at der ikke er nogen hatsvampe, som er farlige at røre ved eller være i nærheden af. Hatsvampe er den faglige betegnelse for svampe, hvor fugtlegemerne er klassiske 'paddehatte' med en stok og lameller eller rør på undersiden af hatten. Børnene er altså ikke i fare ved at opholde sig på en legeplads med hatsvampe på jorden. Nogle få svampe er imidlertid giftige at spise, og her hører grøn og hvid fluesvamp til blandt de værste.

Fluesvampe er såkaldte mykorrhiza-dannere med træer, herunder eg og bøg, så fra træernes synspunkt er grøn fluesvamp en nyttig hjælper. Hovedparten af svampen lever som mikroskopiske tråde i jorden, som er i symbiose med træernes rødder. Frugtlegemerne på jordoverfladen er kun en mindre og kortvarig del af svampens 'krop'. Det er derfor så godt som umuligt at slippe af med grøn fluesvamp, så længe dens værter er i nærheden.

Frugtlegemer af grøn fluesvamp i pose
Frugtlegemer af grøn fluesvamp indsamlet på legeplads i børneinstitution i slutningen af august 2021. Hattens farve, de hvide lameller og den tydelige pose ved basis af stokken er nok til at artsbestemme svampen.

Håndtering af fluesvampe

Heldigvis er fluesvampe kun frem i en kort periode hver sensommer (august-september), typisk lige efter en periode med regn.

Ungt frugtlegeme af grøn fluesvamp
Et ungt frugtlegeme af grøn fluesvamp

Udover at lære børnene, at man aldrig må spise svampe på jorden, hvis de er store nok til at forstå det, er der ikke så mange muligheder. Hvis det er et mindre område, kan det spærres af i et par uger, indtil alle frugtlegemer er væk, ganske som I gjorde sidste sommer. 

Alternativt må man ud hver morgen, og især lige efter en weekend, og indsamle de nye frugtlegemer af fluesvampe. De er ret genkendelige, se foto til venstre. Ulempen ved den strategi er, at man kan risikere at forlænge perioden, hvor der kommer paddehatte frem, fordi svampene forsøger at erstatte de forsvundne frugtlegemer, så de kan få spredt deres sporer.

Fluesvampe kendes på, at de har en stor pose ved foden af stokken, en ring om stokken, samt hvide lameller. Hvis lamellerne er rødlige eller brunlige, er det andre svampearter, fx den rødblad art som blev fundet sammen med grøn fluesvamp på den omtalte børneinstitution.

Uskadelig rødblad indsamlet
Svampe indsamlet på samme legeplads, hvor der blev fundet grøn fluesvamp. I dette tilfælde er der dog tale om arten lysstokket rødblad ifølge svampeekspert Thomas Læssøe. Læg mærke til den rødlige farve på lameller, og at der hverken er ring om stokken eller en pose ved stokbasis.