Rådgiversvar: Punggaller på lind
Spørgsmål
Vi har en 4-5 år gammel lindehæk (småbladet lind) som de sidste par år har fået mikroudvækster på nogle af bladene, se billede. Kan du hjælpe os med at identificere hvad det er? Det synes at brede sig. Kan du anbefale nogen form for behandling?
Svar
Det drejer sig punggalmider også kaldet filtgalmider af arten Eriophyes lateannulatus. Den art er specifik på småbladet lind, men arten bliver af systematikerne nu ofte slået sammen med E. tiliae, som findes almindeligt på arter af lind.
Punggalmiderne er mikroskopiske – ca 0,2 mm når de er fuldvoksne – dyr af gruppen spindlere (edderkopper, mejere, mider, skorpioner m.fl.). I modsætning til mange af de andre spindlere har de bare to par ben. De lever af at suge plantesaft fra værten. Samtidig afgiver de nogle stoffer til værtsplanten, som forårsager omdannelse af plantens celler (parenchym) til meristem-væv, som kan antage forskellige former – galler – som dels letter midernes fødeoptagelse ved at gøre dette mere næringsrigt, dels via sin struktur hjælpe til at beskytter miderne mod ydre fjender. De overvintrende hun-mider begynder i foråret sugning og æglægning på bladets undersiden og forårsager derved udposningen gennem bladet og ud på bladets overside. Og afkommet befinder i ’filten’ på gallens inderside (pungen).
Ingen grund til bekæmpelse
Galledannelsen har ingen påviselig negative effekter på værtstræet (medmindre der er tale om meget små planteskole-planter), og der findes ingen godkendte midler til bekæmpelse, så som regel anbefaler man at acceptere fænomenet. Man kan finde forskellige råd – fx kalkning af stammerne – men jeg kan ikke se, hvilken effekt dette skulle have. De overvintrende hunner gemmer sig under bark- og knopskæl, så indsamling af det visne løv i efteråret, har ingen eller begrænset effekt. Indsamling og destruktion af blade i foråret efterhånden som foråret efterhånden som symptomerne dukker op, vil naturligvis kunne begrænse omfanget - i hvert fald for en periode – men måske forårsage mere skade end galmiderne.