Erfaringer med sammensætning, effekt og drift af filterjord
Behov for rensning
Byens overflader er desværre ikke rene. Regnafstrømning kan således indeholde forurenende stoffer, både organiske og uorganiske og på såvel opløst som partikulær form. For at beskytte grundvand og overfladerecipienter vurderer miljømyndighederne i flere tilfælde, at det er nødvendigt at rense regnafstrømningen, før nedsivning eller udledning kan tillades.
En mulig renseløsning er filtrering gennem en optimeret jordblanding, såkaldt filterjord. Ideen stammer fra Tyskland og har siden ca. 2011 fundet stigende anvendelse i Danmark, hvor mindst 17 kommuner i 2018 havde erfaring med filterjord fra 35 anlæg. Vi har samlet op på erfaringerne ved at gennemgå eksisterende undersøgelser og lade aktører i netværket Vand i Byer svare på et spørgeskema.

Sammensætning: Efterlign almindelig lerblandet sandjord
Filterjord benyttes udbredt i LAR-løsninger som et renseelement, typisk til rensning af vejvand før nedsivning. Det består af en optimeret jordblanding udlagt i en vis tykkelse. Filterjord er en homogen jordblanding beregnet til rensning af forurenet regnafstrømning. Stort set en hvilken som helst jord kan justeres til at fungere som filterjord, og i nogle tilfælde vil jorden allerede i udgangspunktet overholde de anbefalede specifikationer. Det vil typisk være tilfældet for jordbundstyperne ’grov lerblandet sandjord’ og ’fin lerblandet sandjord’, henholdsvis JB nr. 3 og 4 i dansk landbrugs klassificeringssystem.
Der findes ingen officielle krav til, hvordan filterjord skal sammensættes, men med udgangspunkt i anbefalinger fra Tyskland har vi udarbejdet en anbefaling til filterjords sammensætning under danske forhold. Læs mere i rapporten Filterjord – erfaringer og status og/eller Videnblad 07.03-06.
Rensefunktion: Fanger partikler og tilbageholder opløste forureninger
Partikler fanges ved filtration og danner efterhånden et sedimentlag øverst. Opløste forureninger tilbageholdes ved sorption (fysiske og kemiske processer, der binder stoffer til hinanden) til overfladen af filterjordens bestanddele. I filterjorden kan der ske en biologisk nedbrydning af visse organiske forureninger, mens tungmetaller og vanskeligt nedbrydelige organiske forureninger vil akkumulere. Det indebærer, at filterjorden helt eller delvis skal udskiftes efter en årrække. Levetiden af filterjord afhænger dels af forureningstrykket i området, dels af hvor stort et opland (vejareal), der er tilkoblet anlægget. Bortkørt filterjord skal håndteres som forurenet jord.
Effektivitet: Generelt god renseeffekt
Generelt vurderes renseeffektiviteten at være god, men lækage af især fosfor kan være et problem ved udledning til søer og andre ferske recipienter. Der er også set enkelte andre stoffer i udløbsvandet. Vejsalt (NaCl) fra vintervedligeholdelse af gang- og vejarealer udgør en udfordring for vejbede, idet det ikke kan tilbageholdes. Desuden er det skadeligt for vegetationen i bedet.
Generelt er filterjord yderst effektivt til tilbageholdelse af partikler (suspenderet stof). Jorden kan også reducere indholdet af tungmetaller og organiske mikroforureninger som f.eks. PAH’er og pesticider til et lavt niveau.
Anlæg og drift af bede
Ved anlæg i grønne områder, parker og baggårde bør den eksisterende jord så vidt muligt benyttes. Den justeres blot ved iblanding af sand, kalk og kompost efter anbefalingerne for filterjords sammensætning.
Ved anlæg på vejarealer og andre områder, hvor den oprindelige jord allerede er fjernet, eller jorden er forurenet, er det nødvendigt at køre jord ind. Det kan eksempelvis være uforurenet jord fra depot. Det er vigtigt, at filterjord er vegetationsdækket, for at forhindre tilstopning. Her er græs mest effektivt, fordi græssets trævlerødder kontinuerligt modvirker tilstopning.
For at sikre maksimal udnyttelse af filterjordens rensekapacitet skal det fysiske anlæg udføres omhyggeligt. Der skal være fokus på jævn fordeling af vandet over filterjorden, god plads til magasinering af vandet og forhindring af bypass-strømning langs anlæggets kant, overløbsrør, gamle pælerødder m.v.
Kan fungere i op mod 20 år
Det centrale spørgsmål ved drift af filterjordsanlæg er, hvornår filterjorden skal udskiftes og i givet fald til hvilken dybde. Udskiftning bør senest ske, når indholdet af tungmetaller og/eller kulbrinter når et kritisk niveau. Det kan eksempelvis være forureningsklasse 3 efter Region Sjællands vejledning for håndtering af forurenet jord eller evt. allerede ved forureningsklasse 2, der tillader flere efterfølgende anvendelsesmuligheder af den fjernede jord. Eftersom akkumuleringen er størst i toppen, vil udskiftning af de øverste 5-10 cm sandsynligvis være tilstrækkeligt. Data fra analyse af tyske filterjordsanlæg langs veje tyder på, at en levetid på over 20 år ikke er urealistisk.
Anbefalinger til brug af filterjord |
|
Kilde:
Marina Bergen Jensen, Helle Markussen og Peter Engelund Holm, 2019: Filterjord – erfaringer og status i DK 2019, IGN Rapport, KU.
Videnblad nr.: 07.03-07
Forfatter: Marina Bergen Jensen
Login
Videnblad 07.03-07
Hent videnbladet som pdf (627 KB)
Forfattere
Se også
IGN Rapport: Filterjord – erfaringer og status i DK 2019
Relaterede videnblade
Udskriv Videnblad
Videnbladet kan printes med de almindelige udskriftfunktioner. Print til pdf giver det bedste resultat.