Dato: 09-03-2022 | Videnblad nr. 07.03-08 Emne: Spildevand, slam og regnvand

Prøvetagning af filterjord ved vurdering af behov for udskiftning

Filterjord bruges i stigende grad til rensning af vejvand før nedsivning. For at filterjord kan fungere som rensemedie, er det afgørende, at jordens sorptionskapacitet ikke er opbrugt eller udgør en sundhedsmæssig risiko. LAR-anlæg med filterjord bør derfor analyseres regelmæssigt for at vurdere behov for udskiftning. Her giver vi nogle input til strategi for prøvetagning og udskiftning af forurenet filterjord.

Forurenes efterhånden

Filterjord udlægges med henblik på at rense regnafstrømning, typisk vejvand, før vandet nedsives for at minimere risikoen for grundvandsforurening. Der startes med uforurenet filterjord, typisk udlagt i et lag på 0,3-0,5 m.

I takt med at filterjorden tilbageholder forureningskomponenter, bliver den mere forurenet. På et tidspunkt må man forestille sig, at jorden bliver så forurenet, at det er uforsvarligt at have den liggende frit eksponeret i bymiljøet, og/eller at rensekapaciteten er opbrugt.

Nødvendigt at følge med

Hvor hurtigt et filterjordsanlæg forurenes afhænger først og fremmest af, hvor meget vejareal der er koblet på anlægget, og hvor forurenet afstrømningen er. Desuden spiller det en særlig rolle, hvilke egenskaber afstrømningens indhold af suspenderet stof (partikulært materiale, SS) har, for det frafiltreres på filterjordens overflade og lægger sig som et nyt lag. Hvis SS kun er lidt forurenet forlænges anlæggets levetid, mens det omvendte gælder, hvis SS er meget forurenet.

Uanset hvad, er det nødvendigt at følge med i filterjordens forureningsgrad gennem prøvetagning af jorden. Er jorden forurenet, skal den håndteres efter lokale anvisninger fra miljømyndighederne. Med udgangspunkt i Region Sjællands ”Vejledning i håndtering af forurenet jord på Sjælland” fra 2001 (Sjællandsvejledningen) følger her nogle overvejelser om prøvetagningsmetode og -frekvens.

Prøvetagningsfrekvens og udskiftningskriterie

Efter udlægning af filterjorden bør der udtages jordprøver hvert 5. år. Dette tidsinterval foreslås på baggrund af undersøgelser af tyske filterjordsanlæg. Når filterjorden er forurenet svarende til Forureningsklasse 3 for mindst én analyseparameter, bør jorden udskiftes.

Opdeling i to vertikale fraktioner

Eftersom vandet perkolerer gennem filterjorden fra oven, er det mest sandsynligt, at den øverste jord er mest forurenet. For at kunne udskifte så lidt jord som muligt anbefales det at opdele jordprøverne i to vertikale fraktioner. Da 10 cm vurderes at være den mindste jordtykkelse, man i praksis kan skrabe af, bør den øverste fraktion gå fra 0-10 cm og den nederste fraktion fra 10 cm og til bunden af filterjordslaget.

Ud over en skæv fordeling af forureningen i filterjordens vertikale profil vil der med stor sandsynlighed også opstå en horisontal uens fordeling med de højeste koncentrationer tættest på indløb til anlægget. Det kan udnyttes i en overvågningsstrategi, se nedenfor. Alternativt bør de analyserede prøver være sammenstukket af et antal prøver fordelt over anlægget.

Overvågningsstrategi ud fra "worst place"

Med den forventede vertikale og horisontale fordeling af forurening i et anlæg med filterjord kan det anbefales at overvåge forureningsgraden øverligt og tæt ved indløb (Figur 1). Det er det mest kritiske sted og derfor et godt sted at overvåge. Tilsvarende ”skæve” fordelingsprofiler af forurening kendes fra vejrabatter, hvor de højeste koncentrationer findes tæt på vejkanten og i overfladen.


Anlæg med filterjord
Anlæg med filterjord forventes at indeholde den største forureningskoncentration tæt ved indløb og i de øverste jordlag (over stiplet linje). Det kan udnyttes både i en overvågningsstrategi og ved udskiftning af jorden. Illustration: Emilia Lausen

Hvis der er tale om et stort anlæg med flere indløb – eller indløb over mange meter, bør indikatorprøven sammenstikkes af flere enkeltprøver. Man kan således f.eks. udtage en prøve for hvert indløb. Hvis der er tale om indløb over en lang indløbskant, tages f.eks. en prøve per løbende meter. Prøverne blandes efterfølgende til en enkelt repræsentativ prøve, der sendes til analyse.

Forslag til prøvetagning

  1. Start med at udtage en jordprøve med jordspyd eller graveske til 10 cm’s dybde, ca. 0,5 m fra indløbet. Hvis der er flere indløb til samme anlæg eller flere sammenlignelige anlæg på samme matrikel, kan der udtages én prøve per indløb, som sammenblandes til en enkelt prøve (op til ca. 200 m2 overfladeareal i alt per prøve).
  2. Send prøven til analyse, se bilag 3 i Sjællandsvejledningen.
  3. Hvis prøven ikke overskrider Forureningsklasse 2, gentages prøvetagningen efter 5 år.
  4. Hvis prøven overskrider Forureningsklasse 2, gøres klar til afgravning af de øverste 10 cm af filterjorden. Denne skal håndteres som anvist i Sjællandsvejledningen. Samtidig undersøges, om den nedre del af filterjordslaget også er forurenet (nedre vertikale fraktion).

Sørg altid for at få en kvalitetsbeskrivelse af den anvendte filterjord ved udlæg, så der er en baseline at sammenligne koncentrationsniveauerne med.

Håndtering af den afgravede jord

Når overvågningen indikerer, at filterjorden har nået et kritisk højt forureningsniveau, skal der ifølge Sjællandsvejledningen udtages en prøve per 30 ton af den jord, der skal håndteres/bortskaffes. Prøvetagningen foretages i den afgravede jord, der enten placeres i en mile tæt på filterjordsanlægget eller i en miljøcontainer.

Sjællandsvejledningen foreskriver, at der skal benyttes en rumvægt for jorden på 1,8 ton/m3 ved omregning fra volumen til vægt, med mindre der foreligger anden viden. For filterjord forventes rumvægten at være lavere, da jorden ikke er komprimeret. En omregningsfaktor på 1,5 ton/m3 anbefales.

Ved en afgravningsdybde på 0,1 m og en rumvægt på 1,5 ton/m3 svarer 30 ton til, at der tages en prøve for hver 200 m2 filterjordsoverflade. De fleste danske filterjordsanlæg er som nævnt vejbede, der typisk er omkring 2 m brede og 8-12 m lange, dvs. med et overfladeareal på omkring 20 m2. Man kan derfor bunke jorden fra op til ca. 10 vejbede sammen og indsende en enkelt prøve til analyse, hvis ellers vejbedene er sammenlignelige (samme anlægsform, samme udgangsjord, samme trafikbelastning). Man skal her være opmærksom på, at forurenet jord fra forskellige matrikler ifølge Jordforureningsloven ikke må blandes sammen.

Hvor meget skal graves af

Selv om det ikke er sikkert, at hele overfladearealet er forurenet til Jordforureningsklasse 3, anbefales det at grave de øverste 10 cm af over hele bedet frem for at begynde at udskifte pletvis. Det vil kræve mange analyser at afklare, hvor grænsen går.

Man skal naturligvis også undersøge, om filterjorden er forurenet til større dybde. Derfor skal der også udtages prøver af det dybereliggende filterjord, når indikatorprøven slår ud. Denne prøve bør dække det nedre vertikale interval og udtages, hvor den største forurening forventes. Alternativt skal den sammenstikkes af flere prøver fordelt over hele arealet.


Videnblad nr.: 07.03-08
Forfattere: Marina Bergen Jensen og Peter E. Holm

© Copyright. Eftertryk ikke tilladt