Dato: 30-11-2021 | Videnblad nr. 2021-6 Emne: Rådgiversvar

Rådgiversvar: Klatrebane med svampeangreb

Spørgsmål

En af bøgetræerne i vores fem år gamle klatrebane har svampe på stamme. Jeg tror, det er østershat, men hvad siger I? Træets krone fejler ikke noget, det var fuldt beløvet sidste sommer. Der var ikke noget at se på træet, da vi satte klatrebanen op og ingen svampe ved inspektionen sidste vinter.

Svampe på bøgestamme
Frugtlegemer på stamme med påsat wire.

Svar

Ja, det er fine østershatte på stammen, formentlig Pleurotus ostreatus, selvom farven på oversiden minder mere om sommer-østershat (P. pulmonarius). Det er typisk for almindelig østershat, at frugtlegemer kommer frem om vinteren. Frugtlegemerne kommer, fordi barken er død på bøgetræet, formentlig pga. installationen fra klatrebanen. Man kan tydeligt se, at barken er indfalden på et større område.

Østershatte på død bark
Det er tydeligt, at barken er død i området hvor østershatte kommer frem. I venstre side ses overgang til levende bark.

Der vil være hvidmuld i splinten bag den døde bark. Råddet vil brede sig i kernen af træet og formentlig også til resten af splinten, der hvor wiren sidder, da barken er dræbt bag alle træklodser. Barkdrabet sker den første vækstsæson, hvor klodserne trykker på barken, men det er usædvanligt, at barken dør i et større område og på så kort tid.

Flyt klatrebane

Godt at I opdagede frugtlegemerne, da forekomst af vednedbrydende svampe er et vigtigt faresignal i denne sammenhæng. Bøgetræet er ikke længere sikkert at bruge til klatreinstallationer, da det har høj risiko for at knække i løbet af få år, eller i værste fald få måneder. I bør flytte installationen og fælde træet. Det vil være fint at lade en trætorso på 3-4 meter stå, eller lade stammen ligge. Så bliver svampesamlerne glade, da østershat er en fin spisesvamp.

Bøg med østershat
Barken er død i hele den ene side af bøgetræet, og nedbrydning af veddet er i gang. Træet er ikke længere stabilt nok til en klatrebane.

Når I tager et nyt træ i brug til banen, så lad være med at bruge den samme skadelige metode med at klemme på barken i hele træets omkreds. Ophæng med afstandsklodser medfører som nævnt, at barken dør under klodserne. Det er mere skånsomt at bore gennem træet og montere wire osv. i øjebolte.

Øjebolt sat ind i stamme
En øjebolt i stammen giver en lokal skade, men træet kan vokse videre uden om stangen, og resten af barken er uskadt.

Vi rådgiver gerne om træers stabilitet og ophængsmetoder for klatrebaner. Kontakt os i projektfasen for det bedste resultat.

Læs mere om den korrekte montering i Videnbladene, samt i notatet fra IGN om friluftsinstallationer i træer. Et eksempel på en korrekt opsat klatrebane kan findes i Søndermarken på Frederiksberg (hjørnet ud mod Roskildevej).