Rådgiversvar: Fældning af syge hestekastanjer
Spørgsmål
Vi har en del gamle hestekastanjer med angreb af bakteriekræft. En af dem havde omfattende flåd, og en anden manglede bark flere steder på grene og stamme. Derfor valgte vi at fælde dem.
Men veddet var stadig sundt i stammerne, så vi blev i tvivl, om de kunne have stået længere. Skulle vi have ladet træerne stå og dø langsomt, eller var det mere forsvarligt at fjerne dem nu i dette stadie?
Svar
Jeg kan godt forstå jeres dilemma. Gamle hestekastanjer kan faktisk leve længe med bakteriekræft, især hvis det lykkes træerne at bremse bakterien, så det kun er det yderste af barken, som dør. Men hvis der er omfattende flåd på store dele af træet, er det typisk et tegn på, at barken er ved at dø. Hvis barken dør og måske endda falder af, så er der frit spil for vednedbrydende svampe. Det er typisk østershat og fløjsfod, vi ser på kastanjerne, men kunne også være andre svampe.
Råddet kan blive ret omfattende med tiden, og hvis der ikke kommer frugtlegemer frem, eller man overser dem, så kan man risikere, at træet knækker til fare for omgivelserne, før man får det fældet. Hvis barken på hovedstammen og de store grene er død, så vil træet også dø indenfor de næste ti år, og måske er det bedre at fælde i tide. Især hvis der skal klatres i træet i forbindelse med fældning, fx fordi I vil lade nogle meter af stammen stå til biodiversitet.
Hvornår er fældning nødvendigt?
Hvis I har holdt øje med hestekastanjer med bakteriekræft, og de over nogle år får tydelige problemer med barkdød helt ind til veddet (test gerne med et stemmejern eller en ridsekniv), eller barken falder af i stor stil, så vil jeg anbefale fældning. Det samme gælder, hvis der kommer frugtlegemer frem flere steder på stammen. Men husk at hvis der kun er overfladisk barkdød, som kendes på de karakteristiske 'muslingemønstre' (se Videnblad 5.27-2), så kan træet leve videre.