Dato: 20-06-2019 | Videnblad nr. 2019-1 Emne: Rådgiversvar

Rådgiversvar: Kæmpeporesvamp ved kirke

Spørgsmål til rådgiver

Jeg er igennem et par gode kollegaer på andre større kirkegårde blevet henvist til dig. Så nu håber jeg, du kan hjælpe os med din viden og ekspertise. Vi har en stor bøg ret tæt på kirken, kirkemur og vores sognegård. Sidste år (2018) i september tog jeg medsendte billeder af nogle ret store svampe ved foden af træet.

Stor bøg på kirkegård

Svamp ved foden af bøg Kæmpeporesvamp frugtlegeme
Kæmpeporesvamp frugtlegeme Kæmpeporesvamp frugtlegeme

Vi har gået rundt om træet lige siden uden at blive helt sikre på, om vi burde fælde træet, eller det var en harmløs svamp. Kronen ser fint ud i år (2019). Det er så her vi håber, du kan hjælpe os.

Svar

Jeg må desværre bedrøve dig med, at det absolut ikke er en harmløs svamp, men derimod en af de værste for bøgens stabilitet. Det er nemlig kæmpeporesvamp (Meripilus giganteus), I har taget billeder af, og den spiser bøgetræets rødder. Forekomst af frugtlegemer på flere sider af stammen er et faresignal, også selvom der ikke er kronesymptomer som i dette tilfælde.

Kronen i juni 2019

Kombination af frugtlegemer af kæmpeporesvamp og tyndløvet krone er fældningsgrund, og hvis der er mange kæmpeporesvamp frugtlegemer rundt om stammen, så er det fældningsgrund også uden kronesymptomer. Svampen kommer typisk ind via skader på rødderne, og dem er der sikkert en del af ud fra træets placering mellem gravsteder. Den tørre sommer i 2018 har nok været med til at svække bøgen og give svampen mulighed for at brede sig.

I skal nok være indstillet på, at bøgen skal topkappes eller fældes inden for den nærmeste fremtid (1-2 år), især hvis det ikke er første gang, I ser svampen ved foden af træet. Hold øje med omfanget af frugtlegemer her i august-september. Kæmpeporesvamp er på vej frem efter den seneste tids regn.

Struktur og biodiversitet 

Todelt stamme og barkrevner i grene

Et andet problem for bøgen er den store tvege midt på stammen. Denne todeling er en strukturel svaghed, selvom er der ikke ser ud til at være indvokset bark. Til gengæld er der små barkrevner på undersiden af de viste grene, hvilket kan være et tegn på, at de er for tunge. Risikoen for grenbrud vil forværres, hvis træet bærer mange olden.

Jeg vil stærkt anbefale, at I lader den nederste del af stammen stå, da jeg kan se, at der er fine mikrohabitater, som er vigtige for biodiversiteten, fx et stort hult beskæringssår, kløfter ved rodudløb mm. Også svampens frugtlegemer kan være habitat for sjældne biller og andre insekter.

Der vil ikke være nogen sikkerhedsmæssig risiko ved at lade de nederste 3-4 meter stå som et minde om det store træ. Hvis I kan inkludere det nederste af tvegen med de åbne sår, vil det være perfekt. Læs mere om biodiversitet i Videnbladet.

Det store hul er en vigtig mikrohabitat.