Dato: 22-04-2022 | Videnblad nr. 06.01-127 Emne: Friluftsliv

Mobile tællere er et godt supplement til beregning af totalbesøg

Brugen af forskellige former for tælleudstyr bliver mere og mere almindelig i forvaltningen af rekreative områder. En test på Amager Fælled og Nokken i København viser, at en kombination af permanente og mobile tællere kan give et kvalificeret bud på det totale antal besøgende over året i større samlede områder med mange indgange.

En udfordring at opgøre totalbesøg

Som udgangspunkt står en publikumstæller kun ét sted. Derfor er det en væsentlig udfordring at bruge enkelte eller nogle få tællere som grundlag for opgørelse af det totale besøgstal for et område med mange indgange. Med det som afsæt har vi sammen med Københavns Kommune undersøgt, hvordan mobile tællere kan supplere de permanente.

Kort over Amager Fælled og Nokken i København
Amager Fælled og Nokken i København med placeringen af de 5 permanente tællere (vist med rødt) og de øvrige ca. 30 indgange, hvor de mobile tællere på skift var placeret (vist med gult).

Alle indgange blev dækket ind

På Amager Fælled og Nokken blev tællinger fra 5 permanente tællere ved hovedindgangene kombineret med data fra et antal mobile tællere, der blev flyttet rundt mellem de øvrige ca. 30 indgange. For hver indgang uden permanent tæller blev der beregnet en ’skala’ for tællingerne i forhold til den permanente tæller, der ’ligner’ den mest med hensyn til besøgsmønster.

Beregningsmetoden

  • Langs hovedindgange til Amager Fælled og Nokken har kommunen placeret 5 permanente tællere (Eco-counter). I forbindelse med dette projekt blev tællingerne opgjort på timebasis. Tællingerne blev korrigeret i perioder, hvor der var ’huller’ og kunstigt høje tal pga. tekniske fejl.
  • Som supplement blev 8 mobile tællere (Klimator) placeret i tilfældig orden rundt langs alle indgange i området i 4-6 ugers perioder. Tællerne kan angiveligt kun forventes at tælle korrekt inden for 2 m. Derfor blev effekten på tællingerne langs bredere stier vurderet og indregnet.
  • For hver testperiode/placering beregnede vi time for time, hvilken af de permanente tællere hver af de mobile tællere lignede mest med hensyn til besøgsmønster, og hvad skalaforholdet var. Ved hjælp af manuelle tællinger i kortere perioder beregnede vi desuden kalibreringstal for forholdet mellem udstyrets tællinger og det aktuelle antal passager.
  • Ved hjælp af de beregnede skaleringer for samtlige indgange, kalibreringer for stibredder og det aktuelle antal passager og de årlige tællinger for de tilsvarende permanente tællere blev det samlede besøgstal for hele området beregnet.

Troværdige bud på besøgstal

Konklusionen er, at det kan lade sig gøre at give troværdige bud på totale besøgstal for større områder med et stort antal indgange, også uden permanent udstyr ved alle indgange. Fremadrettet kan sådanne beregninger af forholdstal mellem permanente og mobile tællere bruges så længe, der ikke sker væsentlige ændringer i adgangsveje, stier, faciliteter og den omkringliggende bystruktur.

Ud fra beregningerne vurderes det, at Amager Fælled i 2021 havde omkring 1,2 millioner besøg, inklusive ikke-rekreative gennemkørsler. Besøgende, der passerede de permanente tællere, udgør ca. 43 % af det samlede besøgstal. Det vil sige, at metoden bidrog med registrering af 57 % af de besøgende. Nokken blev besøgt af godt 300.000, hvoraf ca. 200.000 vurderes at bevæge sig langs den nord-sydgående sti langs med havnen.

Effektiv og prisbillig mulighed

Metoden giver en relativt effektiv og prisbillig mulighed for at bruge tællinger fra et begrænset antal eksisterende permanente tællere til at opnå totaltal. På den måde vil det være muligt at sammenligne årstællinger mellem forskellige områder og vurdere udviklingen af besøgstallene år for år. Metoden kan også bruges til at vurdere den samlede effekt af ændringer og tiltag i et område.


Læs mere:
Publikumsestimering for Amager Fælled og Nokken. IGN Notat til Københavns Kommune 2021


Videnblad nr.: 06.01-127
Forfattere: Hans Skov-Petersen, Anders Madsen og Frank Søndergaard Jensen
© Copyright. Eftertryk ikke tilladt