Alternativer til traditionelt vejsalt
Al den tid traditionelt vejsalt (NaCl) er blevet benyttet til bekæmpelsen af glatføre, er der udført talrige videnskabelige undersøgelser af, hvordan tømidlet påvirker bygninger, vejkonstruktioner, biler, jord, planter og vandmiljøet. Vejsaltet har en negativ påvirkning af jord, vegetation og ferskvand, og derfor har man de seneste år på Skov & Landskab forsket i alternativer til vejsalt. Der findes en del videnskabelige undersøgelser på dette område, men man har især manglet såkaldte fuldskala-forsøg, hvor man afprøver alternativer på udvalgte vejstrækninger. Det har blandt andet resulteret i et samarbejde med Københavns Kommune, hvor man afprøver effekten af kaliumformiat (KF) på Øster Allé.
Traditionelt vejsalt (NaCl) påvirker miljøet Jord Vand Planter |
Miljøvenlige alternativer
For at beskytte miljøet, under hensyntagen til fremkommeligheden om vinteren, er der foretaget flere videnskabelige undersøgelser af alternativer til de tømidler, der er baseret på natrium og klorid.
På globalt plan er en hel del kemiske stoffer og produkter blevet undersøgt i tidens løb. Af disse har især kalciummagnesiumacetat (CMA) haft forskningens bevågenhed, ligesom det nok også er dette produkt, der oftest er anvendt som alternativ.
Disse undersøgelser peger i retning af, at flere af de alternative tømidler er mere miljøvenlige end vejsalt. Hovedparten af undersøgelserne af de alternative tømidler har fokuseret på CMA, som klart opfattes som mere miljøvenligt end vejsalt.
Den væsentligste miljørelaterede indvending mod CMA er en potentiel risiko for iltsvind i mindre søer med lille vandudskiftning og i mindre vandløb tæt på vejmiljøet. Finske undersøgelser anbefaler derfor kaliumformiat (KF), fordi deres undersøgelser peger på, at nedbrydningen i jorden var bedre og nedsivningen dermed mindre end ved brug af CMA, et forhold der tillægges stor vægt i Finland på grund af et meget højtliggende grundvandsspejl. Disse observationer kan næppe overføres direkte til danske forhold.
Der findes et andet alternativt produkt, som vi umiddelbart vurderer positivt i miljømæssig henseende. Det er Kaliumacetat (KA), som også har visse jordstrukturforbedrende egenskaber, og som samtidig indeholder næringsstoffet kalium.
Produktet indeholder desuden anoinen acetat i lighed med CMA.
Vi kan derimod ikke anbefale Na-baserede alternative tømidler som natriumformiat (NF) eller natriumacetat (NA), da Na får jorden til at klappe sammen. Det kan heller ikke anbefales at anvende det stærkt iltforbrugende glycol, det kvælstofholdige urea eller Cl-baserede produkter som magnesiumklorid (MgCl2) og kaliumklorid (KCl) pga Cl’s giftvirkning.
Forsøg på Øster Allé i København
Fælles for mange undersøgelser er, at de anbefaler fortsatte undersøgelser af de alternative tømidlers miljøpåvirkning i fuldskalaforsøg på vejene. Der anbefales navnlig undersøgelser, der samtidig fokuserer på påvirkning af plantevækst, udvaskning, ionbytning, jordomsætning, økonomi og applikationsteknikker.
Skov & Landskab udfører i øjeblikket forsøg på Øster Allé i København, hvor man benytter alternativet Kaliumformiat (KF) og undersøger planternes sundhed, jordbundskemien samt stofudvaskningen. For at kunne sammenligne med træer, der udsættes for glatførerbekæmpelse med traditionelt vejsalt (NaCl), udføres de samme undersøgelser på lind (samme proveniens), der er plantet på Center Boulevard på Amager, hvor der benyttes traditionelt vejsalt.
Konklusionen fra de danske undersøgelser om vejsalts påvirkning af miljøet
|
Generelle anbefalinger
Vi mener ikke, at det er forsvarligt at anvende alternative tømidler i større omfang uden forudgående undersøgelser af effekten ved fuldskalaforsøg på udvalgte vej- eller gadestrækninger. Herudover er der et behov for undersøgelser af påvirkningen af overfladevand, især hvis anvendelsen af alternative tømidler i fremtiden vil blive anvendt uden for København, hvor andelen af mindre søer og vandløb er større. I denne forbindelse savnes viden om påvirkningen af mindre søer, vandløb og grundvandet i Danmark fra den traditionelle saltning.
Videnblad nr.: 05.23-11
Forfattere: Morten Ingerslev, Lars Bo Pedersen og Simon Skov