Friluftsliv i landskabet 2008 (7). Transporttid
I 2007-2008 gennemførte Skov & Landskab en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse med samme metodik som den tidligere nationale friluftsundersøgelse fra 1990’erne (se Videnblad 6.1-83). I dette Videnblad præsenteres resultaterne af hvor lang tid, vi bruger på turen ud til de naturområder, vi ønsker at besøge.
Transporttid før og nu
I forbindelse med besøg i naturen/landskabet var den gennemsnitlige transporttid i 1995 på 33 minutter. I 2008 var den 22 minutter – et signifikant fald på 33% (tabel 1). Median-værdien, der siger noget om, hvor lang tid det er ”almindeligt” at bruge på at komme ud til besøgsmålet, er i både 1995 og 2008 på 18 minutter.
År | Gns. | Median |
1995 | 33 minutter | 18 minutter |
2008 | 22 minuter | 18 minutter |
Tabel 1. Den gennemsnitlige og ”almindelige” (median) transporttid for besøg i landskabet i 1995 og 2008.
I 1995 brugte omkring 75% af gæsterne ca. ½ time eller mindre på transporten ud til naturen.
Denne andel er steget til ca. 85% i 2008. Af figur 1 fremgår det endvidere tydeligt, at der er sket en klar forskydning således, at en større del af de besøgende anvendte et kvarters tid eller derunder i 2008, mens en større andel i 1995 end i 2008 brugte en halv times tid eller længere.
Udvalgte forskelle/sammenhænge
Men er der forskel på hvor lang tid, vi bruger på at komme ud i landskabet, når vi deler befolkningen op i forskellige grupperinger efter f.eks. alder, uddannelse, indkomst osv.? Dette er undersøgt for mere end 20 forskellige kategorier (en oversigt kan ses i Videnblad 6.1-86), og følgende sikre forskelle/sammenhænge kunne konstateres:
- En større andel beboere på landet og i landsbyer med under 500 indbyggere bruger under 5 minutter på at komme ud i landskabet, mens en større andel, der bor i Hovedstadsområdet bruger en halv times tid eller mere. I gennemsnit bruger borgere i Hovedstaden 7 minutter længere på transport end borgere i Region Sjælland, og personer, der bor på landet eller i landsbyer med under 500 indbyggere bruger i gennemsnit 7 minutter mindre end alle andre.Singler i alderen 16-45 år, der ikke har børn, bruger i gennemsnit 11 minutter længere på transport ud i landskabet end personer, der har hjemmeboende børn.
- Flere personer, hvor husstandsindtægten er over 800.000 kr. om året, bruger 5 minutter eller mindre på at komme ud i naturen, mens flere personer med en husstandsindtægt på 400.000 eller under bruger et kvarters tid eller mere.
- Blandt de, der besøger naturen i hverdagene er der flere, der bruger 5 minutter eller mindre på transporten derud. I gennemsnit bruger personer, der besøger naturen om lørdagen 6 minutter mere på transport.
- Flere, der ikke har bil i husstanden bruger tre kvarter eller mere i transporttid, og i gennemsnit bruger de 9 minutter længere i transporttid end personer, der har bil i husstanden.
- Hundeejere bruger i gennemsnit 6 minutter kortere på transport end personer, der ikke har hund i husstanden.
- Har man ferie i forbindelse med besøg i landskabet bruger man i gennemsnit 6 minutter længere i transporttid.
- En større andel, der overnatter udenfor hjemmet i forbindelse med besøg i naturen, bruger 1½ times tid eller mere, men samtidig er der også flere der bruger 5 minutter eller mindre, end de der ikke overnatter i forbindelse med besøget. Dette resultat kunne indikere, at svarpersonerne i varierende grad inddrager transporten til overnatningsstedet (i naturen) i deres besvarelse – f.eks. transporten fra bopælen til sommerhuset i klitterne – eller alene angiver transporten fra sommerhuset til stranden.
- Markant flere, der kommer til fods ud i naturen, bruger 5 minutter eller mindre i transporttid, og i gennemsnit bruger de 18 minutter kortere end alle andre. Blandt de, der kører i bil ud i naturen, bruger flere en halv times tid eller længere end andre.
- Besøger man 5 naturtyper eller mere bruger man i gennemsnit 8 minutter længere i transporttid, end hvis man kun besøger én eller to naturtyper.
- Flere, hvis væsentligste mål er skoven, bruger mellem 5 og 15 minutter i transporttid, mens flere, der besøger strand, kyst og hav bruger en halv times tid eller længere. Blandt de, der besøger mark og eng, bruger flere 5 minutter eller mindre. I gennemsnit bruges der 10 minutter længere på transporten til stranden/kysten/havet end til skoven – og 15 minutter længere end til marken/engen.
- Foretager man 5 eller flere aktiviteter på sin tur bruger man i gennemsnit 8 minutter længere på transport, end hvis man kun foretager én aktivitet.
Der kunne ikke konstateres forskelle/sammenhænge, der er 99% sikre, for de øvrige grupperinger af befolkningen. Der er dog en række forskelle/sammenhænge, der er statistisk sikre på 95%-niveau. Eksempelvis bruger en større andel, der bor i Hovedstaden, 1½ times tid eller mere på at komme ud til landskabet, og færre personer med ikke-vestlig baggrund har en kort transporttid på 5 minutter eller mindre.
Afsluttende bemærkninger
Tendensen viser en reduktion i transporttiden, når resultaterne fra 1995 og 2008 sammenlignes. Der er en helt naturlig sammenhæng mellem transporttid og -afstand, og ser man på udviklingen af den afstand man bevæger sig for at komme ud i landskabet, finder man samme tendens (se Videnblad 6.1-90). Også med hensyn til selve transportmidlet, man anvender for at komme ud i naturen, er der en naturlig sammenhæng med transporttid (og transportafstand), se Videnblad 6.1-91 for mere information herom.
I undersøgelsen kunne det også konstateres, at varigheden af selve besøget i naturen/landskabet er faldet – fra 2,7 timer til 2,0 i gennemsnit, når 1995- og 2008-resultaterne sammenlignes (se Videnblad 6.1-87). At der samtidig anvendes kortere tid til transporten ud til naturområderne kan være endnu en indikation på, at konkurrencen om fritiden spidser til – og at presset på øgede muligheder for nærrekreative aktiviteter og oplevelser øges.
Note
Resultaterne for 2008 er baseret på 1217 svar indsamlet ved en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse over 12 måneder i 2007-2008. For flere detaljer om både 1995- og 2008-undersøgelserne (herunder metodespørgsmål mm.) henvises til Videnblad 6.1-83, samt nedenstående kilde.
Støttet med tilskud fra Tips- og Lottomidler til friluftslivet.
Kilde:
Jensen, F.S. (1998): Friluftsliv i det åbne land 1994/95. Forskningsserien nr. 25-1998, Forskningscentret for Skov & Landskab. 151 s.
Videnblad nr.: 06.01-89
Forfattere: Frank Søndergaard Jensen og Marie Fangel Cleemann
Login
Videnblad 06.01-89
Hent videnbladet som pdf (653 KB)
Forfattere
Marie Fangel Cleemann