Dato: 06-01-2021 | Videnblad nr. 2021-1 Emne: Rådgiversvar

Rådgiversvar: Egesplintved med svamp

Spørgsmål

Vi har nogle egestammer, som vi havde planlagt at bruge til en naturlegeplads. Men nu har vi opdaget en svamp på enderne af flere stammer. Vil det gøre stammerne uanvendelige til formålet, og kan vi bekæmpe svampen ?

Egestamme med svampe for enden

Svar

Ubehandlet træ i naturen vil altid blive angrebet af vednedbrydende svampe. På eg er noget af det første, som dukker op, netop håret lædersvamp (Stereum hirsutum), der nedbryder splinten. Til gengæld påvirkes kerneveddet nærmest ikke, her ville det være specialister som fx ege-labyrintsvamp, der kan tåle det tanninholdige miljø.

Egestamme med frugtlegemer i splinten
Håret lædersvamp kendes på den gule farve, de tydelige hår på oversiden og placering i splinten på egestammer.

Lædersvampe laver hvidmuld, dvs. nedbryder lignin; rådudviklingen er langsom og styrketabet minimalt. Så i første omgang er svampens tilstedeværelse nok ikke af så stor betydning. Jeg ville være mere bekymret, hvis der var tale om brunmuldsdannere som svovlporesvamp eller ege-labyrintsvamp, der nedbryder cellulose og dermed påvirker brudstyrken.

Men svampens tilstedeværelse antyder, at stammerne har en passende fugtighed for nedbrydning, så processen er startet. Derfor vil jeg råde til at sortere stammer med frugtlegemer fra eller bruge dem et sted, hvor styrken ikke har betydning. Der er ikke nogen måde at bekæmpe svampen på, andet end tørring af stammerne. Men da de skal bruges udendørs, vil det kun være et spørgsmål om tid, før de fugtes op af regn og evt. jordkontakt, så svampens nedbrydning kan fortsætte.

På en måde kan man vel sige, at det er ganske passende med sådanne naturlige processer på en naturlegeplads. Men legeredskaberne skal selvfølgelig være sikre at færdes på.