Dato: 02-11-2021 | Videnblad nr. 03.03-92 Emne: Forvaltning og ressourcestyring

Frivilliges virkelyst øges, når grønne arealer sættes fri

Silkeborg Kommune er kendt for sin smukke natur og mange friluftsmuligheder. Derudover er der stort lokalt engagement. Kombineret med en meget løsningsorienteret tilgang fra planlæggerne i kommunen blev der skabt mulighed for at ’sætte arealer fri’ i en ambition om en mere samskabende tilgang til udvikling og brug af kommunens grønne rekreative arealer.

Ønske om aktivering af rekreative arealer

I projektet ”Frivillige viser vej” har vi undersøgt rammerne for involvering af frivillige i natur- og parkforvaltningen i Danmark inkl. en række cases, bl.a. Silkeborg Kommune. Her var der et stort ønske om at få grønne rekreative arealer aktiveret gennem et øget engagement af grønne frivillige og andre lokale kræfter. Grundtanken var, at grønne rekreative arealer, der blot blev slået et par gange om året, kunne have et potentiale til større lokalt engagement og en større naturforståelse og/eller naturdannelse hos borgerne.

En gruppe mennesker til borgermøde
Til borgermøde i Them medborgerhus i Silkeborg Kommune, hvor et fårelaug bliver foreslået som en mulighed på et grønt rekreativt areal i byen. Foto: Julia B. Hunt

Sådan var processen

Identificere arealer

Først identificerede planlæggeren en række grønne rekreative arealer, som han havde en antagelse om, at der kunne være interesse i, og som han vidste, at kommunen for nuværende ikke havde planer om at udstykke eller gøre andet med. Arealerne lå i landsbyerne, ofte som grønne kiler mellem boligområder og havde samtidig en vis størrelse.

Netværksbaseret invitation til workshop

Dernæst blev borgere og foreninger, som planlæggeren kunne forestille sig ville ’gribe’ disse arealer, indkaldt til en workshop. Invitationerne var netværksbaserede og byggede på forudgående kendskab og relationer. På workshoppen blev arealerne præsenteret med printede udtræk fra kort. Efterfølgende stod planlæggere til rådighed for spørgsmål og udfoldelse af gode ideer. Det blev lagt åbent frem, at kommunens nuværende drift af arealerne ikke skulle være mere omfattende, men hvis borgerne ville etablere græsning på et areal, som pt. bliver slået to gange årligt, så kunne kommunen nok godt hjælpe med eksempelvis hegn og stenter.

Lokale møder

Efterfølgende blev der fulgt op på de gode ideer, ved at deltagerne fra workshoppen selv indkaldte til møder i egne lokalsamfund for at se, om der var opbakning til det videre arbejde. Se eksempelvis Them Borgerforening.

Vild med vilje som inspiration

Parallelt med dette forløb var kommunens ’vild med vilje’-medarbejder ude og vise, hvordan man kan arbejde med det projekt. Det gav også grundlag for, at planlægger og borgere i fællesskab kunne udpege områder, som egnede sig til ’vild med vilje’ – fordi de eksempelvis var for små til andre borgerdrevne aktiviteter.

Sig ”Ja, hvorfor ikke?” og se muligheder frem for begrænsninger

Det var gennemgående for den skitserede proces i Silkeborg, at planlæggeren havde tillid til, at de lokale kræfter godt kunne vurdere, hvad der ville være opbakning til i deres lokalsamfund. Derfor bakkede han i udgangspunktet også op om deres ideer. Samtidig lovede han dem ikke mere, end han kunne holde. Han sagde, at de foreslåede arealer, så vidt han vidste, ikke skulle bruges til andet i den nærmeste fremtid. Men han lovede ikke, at det aldrig ville blive anderledes. På den måde blev der opbygget en tillidsbaseret relation imellem ham og de frivillige, og den indledende forventningsafstemning om arealernes fremtid blev lavet allerede på forhånd.

Der er mange positive gevinster ved at bringe eksempelvis grønne rekreative arealer i spil på denne måde:

  • Arealer, som ellers blot er udlagt som fx en grøn kile i en landsby, kan få nyt liv og bringes i anvendelse på andre måder end blot som en grøn eng.
  • Det bliver muligt for lokalbefolkningen at samles om nye ideer og initiativer.
  • Forventningsafstemningen sker på forhånd, hvilket giver et tillidsfuldt samarbejde.
  • Kommunen får indsigt i, hvad borgerne faktisk ønsker, der skal ske med arealerne.

Hvordan kommer jeg i gang?

Hvis du gerne vil sætte grønne rekreative arealer fri i din kommune, så er opskriften i store træk:

  1. Identificer (lands)bynære arealer, der ikke er kendte planer med.
  2. Find ud af, hvad du kan stille til rådighed som understøttelse. Vil kommunen fx betale for hegn og strøm, kan man låne materiel, betaler I for forplejning til arbejdsdage osv.
  3. Identificer og indkald lokale ildsjæle til møde om arealerne, og vær ærlig om rammerne.
  4. Lad tiden gå. Tjek ind uden at presse, bliv ikke utålmodig og bistå med hjælp. Det skal modnes.

Om projektet

Forskningsprojektet ”Frivillige viser vej” er gennemført af IGN i samarbejde med konsulentbureauet Ingerfair og finansieret af udlodningsmidler til friluftslivet via Friluftsrådet.

Læs mere:
Frivillige viser vej: Casestudie om frivillige i naturforvaltningen / S. Gentin, J.B. Hunt & L.B. Herslund / IGN Rapport, oktober 2020 / Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.

Frivillige viser vej – Resultater fra en national spørgeskemaundersøgelse om grønne frivillige i natur- og parkforvaltning / S. Gentin, J.B. Hunt & L.B. Herslund / IGN Rapport, oktober 2020 / Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.


Videnblad nr.: 03.03-92
Forfattere: Sandra Gentin, IGN og Julia B. Hunt, tidl. ansat hos Ingerfair

© Copyright. Eftertryk ikke tilladt