Rådgiversvar: Rødeg med Phytophthora
Spørgsmål
På nogle rødeg i vores skovrejsningsområder ses disse sår på stammen. Det minder lidt om tørkeskader i ældre bøg, men rødegene er fra omkring år 2000, så de døjer vel ikke med tørkeskader på samme måde?
Jeg tror, det er en version af Phytophthora. Hvad tror I ?
Svar
Jeg synes også, det kunne ligne noget Phytophthora skade, selvom symptomerne ikke er helt karakteristiske. Men man kan kun være sikker, hvis man tester med et særligt diagnosekit.
Er arealet vandlidende, eller har der været episoder med oversvømmelse fra nærliggende vandløb ? Phytophthora optræder nemlig ofte, hvor der er meget vand i jorden, fordi sporerne kan svømme. Det er en af grundene til, at Phytophthora arter ikke længere betragtes som svampe, men de er stadig patogene mikroorganismer.
Svampeangreb også en mulighed
Der findes også en svamp, rynket lædersvamp (Stereum rugosum), der kan angribe barken på rødeg, men jeg har ikke set så voldsomme skader. Sårene ligner heller ikke de typiske kræftsår, som svampen laver.
Hvis det er svampeangreb, så vil der være råd i stammen i tværsnit. Rynket lædersvamp er specielt ved, at den både laver kræftsår i barken og hvidmuld i stammen. De fleste andre barkkræftsvampe laver kun nekroser i barken, som fx ved lærkekræft og bøgekræft. Hvis det er rynket lædersvamp, så vil det være vigtigt at fjerne de syge træer fra arealet, før der kommer frugtlegemer til efteråret, som kan sprede smitten.
Håndtering af Phytophthora
Hvis det er Phytophthora, vil det være bedst ikke at gøre noget. For her er smitten i jorden, og man risikerer at sprede patogenet med støvler og værktøj i forbindelse med skovning. Desuden kan det være, at træerne kan overvokse barkskaderne, hvis de ellers er vitale, og der ikke er for mange barknekroser rundt om stammen.
Der kan læses mere om håndtering af Phytophthora i IPM vejledningen fra 2020 og i dette rådgiversvar om Phytophthora.