Dato: 19-05-2021 | Videnblad nr. 2021-3 Emne: Rådgiversvar

Rådgiversvar: Sitkagrans overlevelse i 2021

Spørgsmål

Forleden tog vi dette dronebillede af sitkagraner, som har været hårdt ramt af sitkabladlus de seneste år. Mon de vil overleve i 2021 og frem, og er de overhovedet værd at gemme på efter den omgang ?

Sitkagran set fra oven, tynde kroner
Set fra oven er det tydeligt at sitkagranerne har tyndnålede kroner. Kontrasten til de nyudsprungne løvtræer er stor.

Svar

De sitkagraner har det bestemt ikke alt for godt, men en del af dem ser ud til at være sprunget ud. Jeg har kun set få træer, som er gået ud efter de seneste års omfattende angreb af sitkalus. Det samme hører jeg fra andre skovfolk, som har oplevet voldsom afnåling af sitkagran sidste år, se også rådgiversvar fra 2020. Skovsundhedsovervågningen viste et øget nåletab i sitkagran i 2020, men forhåbentlig bliver det bedre i år.

Graf over gennemsnitligt nåletab i sitkagran i Danmark
Skovsundheden følges i den danske skovstatistik via årlige observationer af nåle-/bladtab. Her ses udviklingen i nåletab for sitkagran. Stigningen de seneste år skyldes angreb af sitkabladlus, samt tørke i 2018. Bemærk toppen i 2008, som skyldes det omfattende angreb i 2007-08.

Sitkalus populationen gik ned i løbet af vinteren, og vejret i maj har heller ikke været til gunst for bladlus, med kulde og regn. Så der er en rimelig chance for at træerne overlever. Næste år vil de have tre nåleårgange, og så burde det gå fremad. Men tilvæksten vil være påvirket i op til 10 år fremover, så måske er det bedre at skove træerne nu, hvis der er afsætning.

Afnålede sitkagraner i maj 2021
Voldsomt afnålede sitkagraner, hvor kun sidste års nåle er tilbage. Men træerne er i gang med udspringet, så de har overlevet angrebet af sitkabladlus.