Dato: 02-11-2021 | Videnblad nr. 03.03-93 Emne: Forvaltning og ressourcestyring

Dialog bygger bro på tværs af aktører i skoven

Da Middelfart Kommune købte Staurby Skov, ønskede kommunen at involvere så mange borgere som muligt i processen med at udarbejde en masterplan. Ideen med at samle interessenterne på tværs af ellers kendte skel viste sig at fremme dialog, gensidig forståelse og gode løsninger. Men denne proces kræver tid, og det kræver planlæggere og politikere, som forstår værdien i samtalen, der kan bygge bro på tværs.

Samle alle interessenter på tværs

I projektet ”Frivillige viser vej” har vi undersøgt rammerne for involvering af frivillige i natur- og parkforvaltningen i Danmark inkl. en række cases, bl.a. Middelfart Kommune. Da kommunen i 2016 købte Staurby Skov var det et ønske fra politisk side, at borgere og brugere skulle have reel medindflydelse på udviklingen af skoven. Målet var at sikre ejerskab og forståelse for de mange hensyn, der skal tages i en bynær skov med mange forskellige rekreative interesser og brugergrupper. Det skete gennem borgermøder, og ved at kommunen nedsatte ”Staurby Skov-Udvalget”, som havde til formål at udarbejde en masterplan, der skulle forelægges byrådet til godkendelse. Det er implementeringen af denne masterplan, vi i projektet ”Frivillige viser vej” har kunnet observere. Men vi fandt, at vejen derhen er mindst lige så interessant som resultatet, og derfor har vi processen med her.

Fandt medlemmerne gennem relationer

Processen med nedsættelse af udvalget var grundig og baseret på at sikre repræsentation af alle interesser. Medlemmerne blev fundet igennem relationer. Det vil sige, at man rakte ud til kendte frivillige og brugere, som igen pegede på nogen, som pegede på andre. Samtidig blev en række organisationer og institutioner (fx skoler) i nærområder inviteret med, ligesom enkelte politikere og forvaltningen selvfølgelig var repræsenteret. Til sidst havde man et udvalg, som alle følte sig repræsenteret ved.

For at sikre et fagligt input til dialogen fik Middelfart Kommune udarbejdet en landskabsanalyse og en skovanalyse for området, som udvalgets arbejde tog udgangspunkt i.

Kort over zonering af skov
Masterplanens forslag til zonering af skoven. Planen er udarbejdet af Staurby Skov-Udvalget, der blev nedsat efter reglerne i §17, stk. 4 i Kommunestyrelsesloven (LBK nr. 47 af 15/01/2019). Kilde: Staurby Skov Masterplan. Middelfart Kommune 2017, s. 7.

En mangfoldig zoneret skov

Resultatet blev en plan for en mangfoldig zoneret skov, hvor mange forskellige grupper og interesser har plads og ikke mindst, at alle disse forskellige brugergrupper som følge af det dialogbaserede arbejde forstår sig på og respekter hinandens behov. Vi har i projektet blandt andet mødt civile hundeførere, mountainbike-sporbygggere, frivillige fortællere fra Danmarks Naturfredningsforening, ældremotion og mange andre – som alle sameksisterer og respekter hinanden inden for den samme skovgrænse.

Staurby Skov-Udvalgets udgangspunkt var altid dialogbaseret: Interessenterne samledes om bordet, og igennem dialogen fik de større forståelse for hinandens ønsker og behov. Deres fokus på de fælles visioner frem for uoverensstemmelser og forskelle gjorde det nemmere at finde fælles løsninger, som der efterfølgende også var ejerskab til hos udvalgsmedlemmerne.

Ejerskab, tillid og bedre løsninger gennem ligeværdighed og dialog

Det er ikke kun i forbindelse med udvikling af Staurby Skov, at vi har set denne tilgang til at få mange interesser til at mødes. Det dialogsøgende og tillidsbaserede er et generelt træk i Middelfart Kommunes arbejde, som vi også så udfoldet omkring Hindsgavl i Naturpark Lillebælt.

En bekymring i denne tilgang, hvor fokus er på at tilgodese mange behov og ønsker, kunne være, at naturområderne ville udvikle sig til et ”rent tivoli af oplevelser”. Læringen fra udvalget og projektet er imidlertid, at når de forskellige brugergrupper med egne ører hører de andres behov og begynder at forstå de bagvedliggende årsager til ønskerne – så nærmer brugergrupperne sig hinanden og stræber efter de gode fælles kompromisser. Det gælder også ønsket om muligheden for at opleve naturens fred og ro.

En anden bekymring kunne relatere sig til, at denne åbne dialogbaserede borgerinddragelse kun kan give anledning til konflikter, og at man derfor aldrig når målet. I det konkrete arbejde har man dog med afsæt i dialog kunnet tale og diskutere sig til rette ift. at afveje de mange forskellige interesser i området. Den fælles forståelse af, at det er ”vores” område, har været nøglen til succes.

Mennesker i skov
Det dialogbaserede arbejde med masterplanen for Staurby Skov betyder bl.a., at de mange forskellige brugergrupper forstår og respekterer hinandens behov. Her bygger mountainbikerne deres spor i Staurby Skov. Foto: Julia B. Hunt

Understøttes også rent praktisk

Samlet set må vi sige, at ideen med at samle interessenterne på tværs af ellers kendte skel og forskellige positioner har vist sig at fremme dialogen og de gode løsninger. Men det kræver tid, og det kræver planlæggere, som forstår værdien i samtalen, som kan bygge bro på tværs.

Foruden den generelle tilgang understøttes det også rent praktisk:

  • Ansatte har frihed til selv at disponere deres tid og ressourcer, så de bedst muligt kan understøtte de frivillige med eksempelvis grej og bistand. Vi har eksempelvis mødt mountainbike-sporbyggere, der kan ringe direkte til skovfogeden og bede om mere grus, når de har arbejdsdage – og det sker uden problemer. Materialer leveres ved på forhånd aftalte støttepunkter, tæt på de steder det faktisk skal bruges.
  • Natur og Miljø i Middelfart Kommune har en budgetramme til at understøtte det frivillige engagement, som er af en sådan størrelse, at der ikke umiddelbart er nogle budgetmæssige begrænsninger, så længe de frivilliges ønsker handler om pleje og vedligehold.

Hvordan kommer jeg i gang?

  1. Start med at identificere et geografisk område, som skal udvikles, hvor der er mange og forskelligartede interesser i spil, og lav et konkret oplæg til, hvad en nedsat gruppe skal levere.
  2. Brug god tid på at finde de rette personer til at sidde i udvalget, og sørg for at alle interesser er repræsenterede.
  3. Præsenter gruppen for målet og rammerne for arbejdet – men i særdeleshed metoden. Hvis ikke du selv er stærk til dialogbaseret arbejde, så alliér dig med nogen, der er. Det er måden, man taler sammen på, der er vigtig.
  4. Byg broer, når de er i sigte. Fokusér på det, der kan opnås enighed om, frem for forskelle.
  5. Få jeres arbejde godkendt, og vær tydelig over for dem, der skal godkende det, om, at der er lagt meget arbejde i det, og at det er et resultat af kompromisser (det vil sige, de skal ikke ændre for meget i det).

Om projektet

Forskningsprojektet ”Frivillige viser vej” er gennemført af IGN i samarbejde med konsulentbureauet Ingerfair og finansieret af udlodningsmidler til friluftslivet via Friluftsrådet.

Kilde:
Staurby Skov Udvalget (2017): Staurby Skov Masterplan. Middelfart Kommune.

Læs mere:
Frivillige viser vej: Casestudie om frivillige i naturforvaltningen / S. Gentin, J.B. Hunt & L.B. Herslund / IGN Rapport, oktober 2020 / Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.

Frivillige viser vej – Resultater fra en national spørgeskemaundersøgelse om grønne frivillige i natur- og parkforvaltning / S. Gentin, J.B. Hunt & L.B. Herslund / IGN Rapport, oktober 2020 / Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.


Videnblad nr.: 03.03-93
Forfattere: Sandra Gentin, IGN og Julia B. Hunt, tidl. ansat hos Ingerfair

© Copyright. Eftertryk ikke tilladt