Ædelgran-gederamsrust - Forudsigelse af angreb
Tidspunktet for den første kraftige nedbør i maj afgør, om nordmannsgran bliver udsat for angreb af ædelgran-gederamsrust. Modtageligheden af skud i forskellige grader af udspring er testet, og penselformede skud med let spredte nåle synes mest sårbare. Resultaterne danner udgangspunkt for, at juletræsdyrkeren ret præcist kan forudsige risikoen for angreb af ædelgran-gederamsrust i sine nordmannsgrankulturer.
Nedbør
Rustsvampe, som smitter nyudsprungne nåle, skal afpasse deres sporekast efter træernes udspring. Dette sker formentlig via temperatur og måske dagslængde om foråret. Sporekast tæt på datoen for en varmesum på 500°C (baseret på temperaturer over 5°C efter 1. marts) er typisk for år med angreb i nordmannsgran. Det præcise tidspunkt for sporekast afgøres imidlertid af nedbøren. En vis regnmængde må antages at være nødvendig, før de visne gederamsblade med overvintrende rustsvamp (se Videnblad 5.6-1) bliver fugtige nok til, at ædelgran-gederamsrust kaster sporer.
Sammenhæng mellem nedbør og sporekast er vist i USA for to beslægtede rustsvampe og i Danmark for ædelgran-gederamsrust:
- Tidspunktet for smitte varierer fra år til år.
- Kraftig nedbør er den udløsende faktor for sporekast (og dermed smitte).
- Jo mere regn, des fl ere sporer i luften det følgende døgn.
- Under optimale betingelser bliver næsten alle sporerne kastet på én gang.
For ædelgran-gederamsrust i Danmark kan det konkluderes, at hvis der kommer kraftig regn i første halvdel af maj, ses angreb fortrinsvis i alm. ædelgran. Hvis regnen falder i midten af maj, ses angreb også i Abies bornmuelleriana og meget tidligt udspringende nordmannsgran. Udebliver regnen indtil sidst i maj, kommer stadig flere nordmannsgraner i farezonen.
Omfattende smitte af nordmannsgran udløses af:
-
Tørke i første halvdel af maj.
-
Det første kraftige regnvejr (>10 mm) efter ca. 15. maj.
Jo længere periode uden regn i maj måned, des større risiko er der for, at nordmannsgran er udsprunget, når sporekast finder sted. Forsøg med at beskytte udsprungne skud med poser eller sprøjtemidler har bekræftet hypotesen (tabel 1).
Udspring af nordmannsgran
Proveniensforsøg med nordmannsgran angiver knap 3 ugers forskel på udspringstidspunktet mellem de tidligst og senest udspringende provenienser (Videnblad 3.1-6 og 3.1-13). Både amerikanske og danske forsøg viser en tydelig sammenhæng mellem udspringstidspunkt for Abies arten og angrebets omfang. Jo tidligere udspring des større risiko for angreb.
Smitteforsøg har vist, at modtageligheden stiger med udspringsgrad, indtil strækningsvæksten begynder (figur 3). Maksimum infektion finder sted på skud, hvor knopskæl er kastet, skuddet er penselagtigt og nålene let spredte (figur 4).
Konklusion
Vil man afgøre risikoen for angreb af ædelgran-gederamsrust i en nordmannsgrankultur i et givet år, går man ud til arealet på dagen for det første kraftige regnvejr i maj og svarer på spørgsmålene i tabel 2. Svaret kan anvendes, hvis man vil forebygge angreb med fungicider, se Videnblad 5.6-15.
Litteratur
Drachmann, M.; Thomsen, I.M. 2005: Ædelgran-gederamsrust på nordmannsgran. Er varsling af angreb muligt? Nåledrys 52: 23-28.
Thomsen, I.M.; Christensen, P. 2007: På vej mod bekæmpelse af ædelgrangederamsrust. Nåledrys 59: 46-48.
Produktionsafgiftsfonden for juletræer og pyntegrønt har støttet projektet om forebyggelse af ædelgran-gederamsrust på nordmannsgran.
Videnblad nr.: 05.06-12
Forfatter: Iben M. Thomsen