Dato: 10-03-2021 | Videnblad nr. 2021-2 Emne: Rådgiversvar

Rådgiversvar: Douglasgran med rodråd

Spørgsmål: Fornylig væltede et par douglasgran i storm, og rødderne var helt rådne. Hvilke svampe går på douglasgrans rødder?

Svar: Der er flere muligheder, fx brunporesvamp og rodfordærver. Ud fra foto af frugtlegemer er det rodfordærver.

Spørgsmål til rådgiver

I en skov, jeg passer, væltede i julestormen 2-3 stk. 50-55 årige douglasgran, dbh 40 cm. De virker sunde og med fulde grønne kroner. Det undrede mig derfor, og ved nærmere eftersyn kunne jeg brække rødderne i stykker med hænderne. De smuldrede nærmest. Der er intet råd i stammen. Jeg oplever normalt ikke problemer med rodfordærver i ældre douglas. Hvilke svampe går på ældre douglasgrans rødder?

Douglasgran rod med råd og mycelium

Fra skovejer: Jeg har kigget nærmere på de væltede stød og på en af de knækkede rødder sad en rødbrunlig svamp på siden af roden. Det inderste af roden var helt smuldret væk, men den var fast i kanten – man kunne næsten stikke en knyttet næve ind i hullet. Jeg vedlægger et billede, hvor svampen stadig sidder på roden og et, hvor jeg har brækket svampen af og vendt den ene halvdel med undersiden opad. Jeg vedlægger også et billede af et rodstykke fra et andet træ, hvor det ser ud som om, at der er noget hvidt mycelium inde i roden.

Douglasgran rod med råd
Douglasgranrod som er helt rådden.

Svar

Der er flere forskellige svampearter, som kan lave råd i rødder på douglasgran. Brunporesvamp (Phaeolus schweinitzii) er nok en af de mere almindelige, men der er også andre muligheder, se Videnbladet Råd i douglasgran. Alle disse svampe laver brunmuld, dvs. de spiser cellulosen i cellevæggene. Råddet i rødderne på de tilsendte billeder er imidlertid en hvidmuld, hvor lignin er nedbrudt, og de lyse cellulosefibre ligger tilbage.

Frugtlegemer af rodfordærver
Rodfordærver kendes på de uregelmæssigt konsolformede frugtlegemer med rødbrun overside og cremehvid underside med porer (huller).

Ud fra din kollegas billeder af frugtlegemer kan det slås fast, at der faktisk er tale om rodfordærver (Heterobasidion annosum). Det er rigtigt, at ældre douglasgran synes mere modstandsdygtig overfor svampen end yngre douglasgran (under 30 år). Men det gælder nok mere råd i stammer, som har farvet kerne, end rødderne.

Der er ikke så meget at gøre ved rodfordærver, når den først er kommet ind i bevoksningen, udover at stødrydde ved afdrift. Men hvis angrebet kun findes i et mindre område af bevoksningen, så vil jeg stadig anbefale, at I skover i frostvejr eller bruger stødsmøring ved tyndinger, samt ved renafdrift.