Udbredelse og konsekvenser af asketoptørre
Asketoptørre skyldes en invasiv patogen svamp (Hymenoscyphus pseudoalbidus (nu H. fraxineus) også kaldet Chalara fraxinea), se Videnblad 8.7-32. I løbet af knap 10 år har sygdommen bredt sig til alle dele af Danmark og medført alvorlige konsekvenser for ask som skovtræ.
Udbredelse
Sygdommen blev først konstateret i Polen og Litauen i 1990’erne. Siden har den bredt sig til de øvrige baltiske lande, Sverige, Danmark, Tyskland og derefter til de fleste andre lande i Europa (figur 1). Konsekvenserne er alvorlige, idet mange asketræer svækkes og dør efter kortere eller længere tid.
I Danmark blev de første symptomer observeret i 2002-2003, og i 2005 var skaderne udbredt i kulturer i det meste af landet. I 2006 blev asketoptørre observeret i skovsundhedsovervågningen, hvor den samme askebevoksning i Østjylland har været fulgt siden 1989 (figur 2). Allerede to år senere var de overvågede asketræer stærkt skadede, og i 2010 var samtlige træer angrebet af honningsvamp og døende.
Mange bevoksninger hårdt ramt
I Danmarks Skovstatistik er ask blevet sundhedsvurderet siden 2007, og billedet fra den hidtidige skovsundhedsovervågning blev bekræftet. Fra 2009 har omkring halvdelen af de overvågede ask været skadede, dvs. haft et bladtab på mere end 25 %, og der har været et gennemsnitligt bladtab på omkring 40 % (figur 2). Selvom udviklingen af sygdommen forværres, vil det formentlig ikke afspejles i skovsundhedsdata, fordi de dårligste bevoksninger typisk afdrives og derfor ikke længere indgår i statistikken.
Indberetninger fra offentlige og private skove viser også, at så godt som alle askebevoksninger er ramt af asketoptørre i større eller mindre grad. På Naturstyrelsen Nordsjælland er der i sommeren 2011 lavet en systematisk gennemgang af alle enhedens askebevoksninger med henblik på at få et overblik over, hvor hårdt angrebet af asketoptørre de enkelte bevoksninger er (Slot & Olrik 2011). I over halvdelen af bevoksningerne var hovedparten af træerne påvirket af asketoptørre, og en tredjedel af træerne havde kraftige symptomer (figur 3).
Produktionsapparatet ødelægges
Svampen dræber de etårige skud på både unge og gamle asketræer, og selvom træerne sætter nye skud, angribes disse efterfølgende også af svampen. Denne ødelæggelse af produktionsapparatet kan enten dræbe planterne direkte (planteskoler og kulturer) eller svække træerne så meget, at de bliver udsat for angreb af honningsvamp (Armillaria sp.).
Både angreb af asketoptørre og honningsvamp kan føre til tab af vedkvalitet i form af misfarvning af veddet, se Videnblad 8.7-46. Desuden har nylige undersøgelser vist, at de syge træer får en kraftig nedgang i diametertilvæksten, se Videnblad 8.7-50.
Natura 2000 arealer
Et særligt problem udgøres af de områder, der er udpeget som den særligt beskyttede naturtype ’Elle- og askeskove ved vandløb, søer og væld (91E0)’ under Natura 2000. I mange tilfælde er ask den dominerende træart, især på de knap så sumpede arealer, mens rødel spiller en større rolle på de meget våde arealer.
Eftersom selvforyngelsen typisk dør af asketoptørre, vil de askedominerede arealer med tiden ikke længere opfylde kriterierne mht. forekomst af ask, dvs. senest når de ældre asketræerne dør som følge af sygdommen. Forpligtelsen til at bevare naturtypen i gunstig tilstand kan derfor blive vanskelig eller umulig at opfylde, både lokalt og nationalt, så længe der ikke findes resistente ask på markedet.
Økonomi og økologi
I det hele taget er askens tilbagegang både en økonomisk og en økologisk katastrofe for skovene. Asken har en unik plads i skoven på fugtige arealer med vandbevægelse og ofte i blanding. Den forynger sig villigt, også under andre træarter. Ask leverer værdifuldt gavntræ til bl.a. møbler, gulve og værktøj, og ask er den vigtigste løvtræart i skovbruget efter bøg og eg.
Som en af de få lystræarter og med mange særlige organismer tilknyttet askeskove har træarten også stor betydning for skovøkosystemet. Selvom de arter, der er tilknyttet dødt askeved, i første omgang vil have fremgang som følge af asketoptørre, vil nedgangen i askearealer med tiden udgøre en trussel mod en række dyrearter, ligesom planter med særlig tilknytning til askeskov vil få dårligere livsbetingelser.
Konklusion
Asketoptørre er uden tvivl en lige så stor katastrofe i skovene, som elmesygen var og er for det åbne landskab. Selvom asketoptørre også skader vejtræer og ask i landskabet, så er problemet her primært af æstetisk karakter, da honningsvamp sjældent forekommer. Desuden er der i byerne mulighed for at bruge andre askearter, som måske har større modstandsdygtighed mod svampen. I skovbruget er det bedste håb for fremtiden, at der tilsyneladende findes få næsten resistente asketræer, som kan bruges til forædling.
Tak til Naturstyrelsen Nordsjælland for data. De danske observationer af sygdommen i ask er sket med støtte fra Naturstyrelsen, dels via skovsundhedsovervågningen, dels projekter under ordningen for praksisnære forsøg og produktudviklingsordningen, samt støtte fra Den Fynske Fordelingsforening.
Litteratur
Slot, M.; Olrik, D.C. (2011): Registrering af sundhedstilstanden i askebevoksninger i Nordsjælland. Skoven 43(10): 439-441.
Videnblad nr.: 08.07-49
Forfattere: Iben M. Thomsen og Bruno Bilde Jørgensen