Dato: 01-10-2007 | Videnblad nr. 08.07-34Emne: Svampe
Vurdering af risikotræer 2
Træets struktur og placering
For at vurdere om et træ udgør en fare for sine omgivelser, er det nødvendigt at analysere træets struktur, dvs. forhold som antallet af stammer, hældning, grenbygning og kroneudvikling. Træets placering og en række andre faktorer spiller også ind, når risikoen skal vurderes.
Vurdering af risikotræer er en vigtig del af forvaltningen af trafikerede skovområder, hvor der findes store, gamle træer. Bedømmelse af træernes tilstand sker bedst ved at kigge på træet og notere de forhold, som viser, om træet kan være en fare for omgivelserne. Træer, som har en umiddelbar risiko for at vælte eller knække, skal selvfølgelig fældes med det samme, men hvad med resten?
Da det er umuligt at holde øje med alle træer hele tiden, er det vigtigt, at man får identificeret hvilke træer, som har størst risiko for at blive farlige. Dette videnblad giver eksempler på problematisk struktur og placering, som kan medvirke til, at træer bliver farlige.
Placering
Grundlæggende er det træets tilstand sammen med risikovilligheden på voksestedet, der afgør, hvor farligt et træ er. Et svækket og svampeangrebet træ midt ude i en skov, hvor der kun færdes få mennesker, har måske samme risiko for at vælte som et tilsvarende svækket træ ved siden af skovlegepladsen. Det sidste træ er det farligste, fordi risikovilligheden er meget lavere ved publikumsfaciliteter end ude i skoven. Placering kan imidlertid også have betydning, hvis træet står tæt på fortov eller vej og derfor kan have dårlig rodudvikling. Omvendt kan en beskyttet placering i læ for vind være en gunstig faktor.
Struktur
I nogle tilfælde kan en tvege eller et stærkt hældende træ bryde sammen alene pga. den uheldige struktur. Men den væsentligste grund til at bemærke træets opbygning er, at hvis det kommer angreb af vednedbrydende svampe i et sådant træ, så vil det hurtigere bryde sammen.
Kraftig hældning på et træ stiller store krav til holderødderne. Selv et mindre svampeangreb i rodsystemet kan blive afgørende. Træet til højre er ungt, så faren er ikke så stor endnu. Til gengæld hælder det kraftigt ud over en trafikeret vej, og da der er andre træer lige ved siden af, kunne man overveje at fjerne det ved næste tynding. Træet til venstre har et stort sår på forsiden, så det bør overvåges hvert år, hvilket også er begrundet i placering på en velbesøgt kirkegård. Foto: Iben M. Thomsen
Det kan være nemmest at observere de strukturelle faktorer uden for vækstsæsonen, hvor der ikke er blade på træerne.
Flerstammede træer kan være svage i sammenhæftningen især, hvis den er spids. Men selv hvis samlingspunktet er stærkt, vil et svampeangreb lige omkring delingspunktet være problematisk.
Videnblad nr.: 08.07-34 Forfattere: Simon Skov og Iben M. Thomsen